Tuesday, March 23, 2010

Perjalanan ke Pasir Gudang

http://1.bp.blogspot.com/_eI9Y7bD4BLw/ScKbGzwh6tI/AAAAAAAABVg/aeT7IeHbE1Y/s400/DSC00971.JPG

Perjalanan dari Ayer Keroh ke Pasir Gudang cukup jauh. Tambah-tambah lagi bila perjalanan menggunakan motosikal.

"Ujian adalah, tarbiah dari Allah.
apakah kita akan sabar, ataupun sebaliknya"

saya diuji oleh Allah dengan sedikit ujian. Ujian apa??? teruk ke???
Tayar motor RXZ saya pancit masa di highway.

Pening dan panik juga pada awalnya. Ya la... mcm mana nak settelkan masalah nie??? Tambah lagi hari tu hari ahad.. Banyak bengkel yang tak buka. saya pun ambik keputusan untuk exit di satu plaza tol... Bila tanya pekerja kat plaza tol, mereka jawab, pihak pengurusan highway pun tak ada menyediakan perkhidmatan membaik pulih motosikal.

Bertambah la panik saya. Jam baru menunjukkan pukul 9.00 pagi.
Last skali, saya call junior kat UTM Skudai datang ambik. Dia datang dengan motor jugak (Kriss, peninggalan seniornya di UTM). So, kami pun amik keputusan untuk menunda motor RXZ mencari bengkel yang buka. Kami diuji lagi dengan tersalah masuk jalan yang menyebabkan kami terpaksa menunda motor RXZ sejauh 15KM.

Alhamdulillah, akhirnya kami jumpa satu bengkel cina yang beroperasi pada hari ahad. Kata pekerja bengkel tersebut: mereka cuti hari Jumaat sahaja. hari lain mereka bekerja. (macam kelant
an la pulak).

Siap repair motor, kami teruskan perjalanan ke UTM. Selepas makan tengahhari. Kami bertolak ke bandara Pasir gudang untuk mengadakan sedikit perkongsian ilmu (kupasan buku ilmiah).

Secara keseluruhannya, perjalanan di sana sungguh menyeronokkan dan memberi banyak pengalaman yang berharga. semoga ikatan ukhuwwah yang terjalin akan sentiasa kekal selamanya. kita jumpa lagi pada sesi perkongsian ilmu pada bulan empat yang akan datang di tempat yang lain pula....

Wassalam.


0 comments:

Ayuh Baca Quran

Baca Al-Quran & Tafsir On-Line Disini

Demi Masa

Ingat Solat

Bilangan Pengunjung

Sembang Ilmiah

Laman Ilmiah

Silibus Usrah Remaja

---------------------------

Mencari silibus untuk USRAH?? DAPATKAN QURANIC GROUP Hari ini juga Pastkan anda tidak terlepas Hubungi saya

Mohd Hasyrie Rusydie 0132965236

  • QURANIC GROUP
  • ------------------------------

    Followers

    Text

    
    
    Template by Layout4all & Abdul Munir | blog Blogger Templates